Studio

Barbara Held Studio presents informal concerts and sound installations in collaboration with IBA col·lectiu d’improvisació and other artists.

 
Primer concert del 20è aniversari d’IBA col·lectiu d’improvisació
CONCERT  #229  Dilluns 22 de gener 2018   20’30h

BRYAN EUBANKS i XAVIER LÓPEZ

 

Bryan Eubanks (saxo)  i Xavier Lopez (ordinador portàtil / electrònica) creen una música integrada mitjançant l’ús de feedbacks específics del lloc com a freqüència fonamental per a un sistema harmònic expandit. Això subratlla la sintonia i el timbre dels tons sinusoïdals i les estructures rítmiques que es generen en temps real. La seva música és una barreja de detalls improvisats dins de formes compositives definides que estableixen un camp matisat de vibracionssimpàtiques, melodia i polirritmes derivats d’artefactes psicoacústics. Han estat treballant com a duo des de la seva primera reunió a París el 2012,i actualment es basen a Berlín.

https://soundcloud.com/eubanks_lopez

Xavier López treballa en el camp de la improvisació i la música electrònica amb ordinador portàtil i sintetitzador analògic. Classificat com a pianista, la seva aproximació a l’electrònica és autodidacta, inspirada en una àmplia gamma d’estètiques i altres temes (percepció, supervivència, teoria. Realitzant en col·laboració amb altres músics / artistes, ha presentat el seutreball a Europa, Estats Units, Mèxic i Rússia.

https://soundcloud.com/xlopez

Bryan Eubanks (1977) és un músic que compon obres electròniques i acústiques  per a petits grups, instruments en solitari, ordinadors i electrònica idiosincràtica. Improvisació en col·laboració; i experimentació amb tècniques de difusió espacial. Públicament actiu des de 2001, ha tingut nombroses col·laboracions i ha presentat el seu treball a nivell internacional en una varietat de configuracions.

https://www.sacredrealism.org/bryaneubanks

Listening to the Air
A concert by Ron Kuivila, amb Barbara Held flauta

Dilluns 29 de gener 2018   20’30h
Estudi Barbara Held i Juan Naranjo Galeria de Arte & Documentos
c/ Casp, 108 – 9è – Barcelona

RON KUIVILA composa música i dissenya instal·lacions sonores que giren al voltant dels inusuals instruments i software dissenyats per ell mateix. El seu projecte sobre la socialitat dels algorismes i la seva capacitat per forjar noves relacions amb el so forma part de l’equip de recerca “Algorithms that Matter”, a l’Institut de Música i Acústica Electrònica (IEM) de la Universitat de Música i Arts Escèniques de Graz.

Va ser pioner en l’ús de l’ultrasò i en el sampling en directe. Altres peces han explorat síntesi de veu i fenòmens d’alt voltatge. Per exemple, Radial Arcs, una instal·lació sonora per encàrrec d’Ars Electronica, implica la coordinació de 96 canonades, mentre que Sparks on Paper utilitza cordes activades per camps estàtics de baixa potència per ressonar vellum. Les instal·lacions a llarg termini de sis mesos i cinc anys han inclòs Visites a Mass MoCa, Weather at Six a Wesleyan University i Singing Shadows al New York Hall of Science.

Ron Kuivila és professor de música de la Universitat de Wesleyan. Ha realitzat instal·lacions a tot EUA, Canadà i Europa i ha tingut residències a TU Berlin, el Centre Bellagio, DAAD Berlin, l’Institut d’Estudis en les Arts de l’ASU, l’Institut de les Arts de Califòrnia, Mills College, la Universitat de Brown , STEIM, el Conservatori C. Pollini, Pàdua, V2 Rotterdam, Tempo Reale, Stichting STEIM, el Banff Center i molts altres.

 

 Past Projects:

Kjell Bjørgeengen / Chris Cogburn Duo
June 22, 2017

El dúo del video artista Kjell Bjørgeengen y percusionista Chris Cogburn explora los umbrales incrustados en la materialidad de los instrumentos de cada uno.

A través de la producción del video flicker (parpadeante), Bjørgeengen transforma la señal del audio en una salida visual. Las oscilaciones entre las sombras de la luz y la oscuridad crean un emparejamiento binario de la experiencia visual, un fenómeno puro que toca la línea entre arte y no-arte.

Con el uso del tambor, bocinas y otros implementos, Cogburn explora el umbral entre sonido acústico y electrónico, sus diferentes cualidades timbrales y resonancias.

La interacción visual y auditiva del dúo pone en diálogo las diversas superficies que la propia experiencia escribe.

La práctica de Kjell Bjørgeengen es una investigación de la realidad.Reconocido por su trabajo pionero en escultura, video e instalación; Bjørgeegen ha expuesto ampliamente en su Noruega natal, incluyendo una serie de instalaciones de vídeo a gran escala en Kunstnernes Hus, The National Museum of Art, Architecture and Design, y Bergen Art Museum. Internacionalmente, su trabajo se ha exhibido en Hara Museum of Contemporary Art (Tokyo, Japón), The Ludwig Forum (Aachen, Alemania), y Dundee Contemporary Arts (Escocia), entre otros.

Recientemente, Bjørgeengen se ha enfocado en presentaciones de video generadas por audio. Ha trabajo con músicos de todo el mundo como: Joelle Leandre, Okkyung Lee, Uchihashi Kazuhisa, Jin Hi Kim, Otomo Yoshihide, MIMEO, Evan Parker Electro Acoustic Ensemble, Aernoudt Jacobs, Streifenjunko, MURAL, Lasse Marhaug, Marc Ribot, Toshimaru Nakamura, Thomas Lehn, John Tilbury, y con mayor frecuencia con el guitarrista británico Keith Rowe.

Info: http://kjellbjorgeengen.com/

Chris Cogburn // percusiones y medios electrónicos (Austin/DF)Percusionista que trabaja principalmente en el campo de la música improvisada. Sus prácticas se centran en el umbral entre la acústica y los sonidos electrónicos, y sus cualidades tímbricas diferentes usando el tambor / bocina como un lugar para la resonancia.

Se ha presentado en diversos lugares alrededor del mundo como Festival Aural (FMX, México), Issue Project Room (NYC), James Turrell Roden Crater (Arizona, EUA), Quiet Que (Berlín), entre otros. Sus proyectos musicales actuales incluyen: el grupo Un Trio de Gira con Alexander Bruck y Ramón del Buey (MEX); y el trio electro-acoustica Arena Ladridos con Bonnie Jones y Bhob Rainey (EUA).

Desde 2003 organiza el festival anual de música improvisada “No Idea Festival” que se ha presentado en Estados Unidos (Austin, San Antonio, Houston, Marfa, Fort Worth, Dallas y Nueva Orleans) y en México (Ciudad de México y Mérida, Yucatán).

Info: http://noideafestival.com/

 

14047378_1460999050593830_3259389422194207191_o

Efterklang

Reconstrucción invisible del espacio y el tiempo, realizada por audiotechture acoustic design.

Os invitamos a la presentación de la instalación sonora Efterklang y otras obras de audiotechture acoustic design en un ambiente informal.

Barbara Held Studio c/Caspe 108, 9º, Barcelona
Martes 15 de noviembre, 2016, de 18h – 21h
Agradeceriamos la confirmación: 619707241

Efterklang se inició a partir de la demolición de Gasklockan, el enorme tanque de gas del puerto de Gotemburgo, significativo tanto históricamente como visualmente para sus ciudadanos. El gas natural jugó un papel importante en el crecimiento de Gotemburgo como la principal ciudad industrial de Suecia de medianos del siglo diecinueve y en adelante, pero era igualmente importante como fuente principal de calor y energía para los hogares de la ciudad, alimentando en muchos niveles la cuidad. Hasta ahora, ninguna persona no autorizada ha podido entrar en esta cámara de eco gigantesca y visualmente mágica que cuenta con un tiempo de reverberación de casi medio minuto, mucho más que el Taj Mahal o Notre Dame. Audiotechture ha conservado las propiedades acústicas de este edificio por medio de análisis digital y la ha reconstruido para que el público puede experimentar una impresión única de un espacio físico sin llegar a entrar en ella. El trabajo de sonido Efterklang utiliza como material sonoro el flujo de gas, sonidos industriales y otros fuentes de sonido históricos asociados con la vida de la cuidad. Trasladado los propiedades acústicos del tanque a otro espacio arquitectónico, un espacio de arte, el publico puede interactuar con la instalación a través de micrófonos en el espacio y una línea de teléfono está abierto para que cualquier persona en cualquier parte del mundo puede llamar y dejar que su voz resuena en el espacio virtual del gasómetro.

Audiotechture acoustic design programa escenarios aurales y transforma ambientes a partir de determinadas condiciones acústicas. El punto de partida es el diseño de sonido, arquitectura, acústica y audiología. Audiotechture  explota los aspectos positivos de los sonidos y los utiliza como elementos arquitectónicos comparables a la luz y el color. Añaden y utilizan sonidos para la estructuración y la creación del carácter or perfil de cada sitio para mejorar la expresión y la creación del bienestar. Utilizan el sonido artísticamente como una expansión del espacio y el tiempo en relación con varios contextos.
http://www.audiotechture.se/

Olle Niklasson es el más experimentado periodista de tecnología y música en los países escandinavos, educado en la Universidad de Gotemburgo y Gothenburg College of Music. Como músico Niklasson ha actuado en cientos de grabaciones con artistas suecos así como artistas internacionales como Bill Wyman de los Rolling Stones. Ha viajado por Escandinavia, el norte de Europa y en los Estados Unidos de gira con, entre otros, Ron Wood de los Rolling Stones.

Åke Parmerud es compositor, y miembro de la Real Academia de Música desde 1998, con estudios en la Universidad de Gotemburgo y Gothenberg College of Music. Su trabajo incluye tanto la música instrumental como electroacústica, arte interactivo y la música para vídeo, teatro, danza y cine, así como instalaciones sonoras. Parmerud es el más premiado compositor de música electronica de la historia. Desde 1978, cuando recibió su primer premio en Concurso Internacional Electroacústica de Bourges, ha sido galardonado 12 veces en Bourges, tres veces ganador del Prix Ars Electronica (Austria), ha recibido el Premio de Noroit (Francia), Premio Metamorfosis (Bélgica) y  Estocolmo Electronic Arts Prize entre otros.

IBA col·lectiu d’improvisació  
organitza concerts a cases de la ciutat de Barcelona i al Local de l’Associació de veins de Sant Jaume Ses Oliveres.   
DOBLE CONCERT  #224  Dijous 26 de Maig  20:30h

MICHAEL SCHUMACHER (Estats Units)

screen-shot-2016-10-19-at-10-39-42-am

play video

 Una part essencial del meu enfocament musical és l’us del multi-canal de difusió del so. La posició d’un so en l’espai i la relació de l’oient estan en primer pla. Els sons s’utilitzen de forma que augmenten la percepció espacial, per exemple, esdeveniments discrets curts, tons sostinguts i soroll blanc, a més d’enregistraments de camp tractats amb filtres i reverberació. Les possibilitats de connexió i significat són múltiples i imprevisibles: les relacions de to, rítmiques i tímbriques, ressonàncies de la memòria i les referències culturals, poden, totes, tenir rellevància.

Entre 1997 i 2012 em vaig trobar amb Sound Art galleries Studio Five Beekman i Diapason. Actualment sóc director musical de l’Liz Gerring Dance Company i fundador / líder de la banda de rock diNMachine. alguns col·laboradors han estat Bruce Andrews i Sally Silvers, Stephen Vitiello, Charles Curtis i Donald Miller, Ken Jacobs i Ron Amstutz.
..   ..    ..   ..
EXHAUSTION
JONAS KOCHER (Suïssa) accordió
ILAN MANOUACH (Grècia) saxo soprano
Actuació consumida, saturada, digerida, buidada i dessagnada per Kocher i Manouach
Exhaustion (esgotament) és un nou projecte desenvolupat amb l’objectiu d’explorar les possibilitats i les permutacions d’aquestes diferents estratègies. Els experiments a duo de les diferents permutacions, usant tant l’esgotament com el corol·lari necessari per a la música. La seva manera de tocar, decisiva, ja s’ha desenvolupat com una eina cognitiva, la creació d’una construcció arquitectònica mental: plans verticals vs terrenys horitzontals, explosions sobtades vs drones, cascades de so vs notes del pedal, la tensió vs l’avorriment, vans intents vs esdeveniments sobtats.

Aquesta restricció bipolar actua com una goma elàstica, l’expansió al voltant dels contorns de l’obra, ja que persegueix l’esgotament, que s’estén als seus límits; en lloc de cap a baix la “pàgina en blanc”, aquesta concepció arquitectònica de la improvisació és una màquina intuïtiva, sense sentit, que fa la musica. Kocher i Manouach han documentat clarament el seu enfocament eclèctic de la música.

The Exhaustion Tour is supported by the Swiss Arts Council Pro Helvetia and the Canton of Bern

 
26 de maig   20:30h   (Doble concert)
Lloc:
c/ Casp, 108 – 9è – Barcelona 
Entrada:
6€